19.5 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaznicul de la Leu, arhitect?

Paznicul de la Leu, arhitect?

De mai mult timp, Primăria Leu este izvor de scandaluri, protagoniştii ţinând cu tot dinadinsul să le externalizeze. Animozităţile dintre viceprimarul Iulian Cristescu şi primarul Andrei Onea au depăşit de mult limitele bunului-simţ, fiecare dintre ei susţinând că dreptatea este de partea lui. Mai iute de picior şi mai atent la detalii, vicele reuşeşte să ajungă mai des la Craiova, cu tot felul de documente semnate de primar. Onea izbuteşte să-i dea vicelui tot felul de motive, după care se plânge că e terorizat.

Sătenii din Leu se uită înmărmuriţi cum cei doi „capi“ ai comunei – primarul şi viceprimarul – se pândesc reciproc şi-şi speculează orice greşeală pe care, dacă o prind, hop cu ea în presă. Primarul Onea este nevoit să semneze tot felul de acte şi, în lipsa unui jurist capabil, menit să-i arate calea legală, cade mereu în păcat. Pânda vicelui şi necazurile vieţii i-au distrus omului nervii, astfel încât a ajuns să ia pastile ca să poată suporta fiecare zi de serviciu în primărie, unde, de voie, de nevoie, trebuie să-l vadă pe vice, care abia îl aşteaptă la cotitură. Cea mai proaspătă tâmpenie făcută de primarul Onea a fost în urmă cu doar câteva zile, când, printr-o adresă semnată şi parafată, trimisă consiliului judeţean, a vrut să-l facă pe paznicul primăriei, un om de toată isprava, printre altele, arhitectul-şef al localităţii.

 

Onea a semnat ca primarul…

 

Direcţia de urbanism a Consiliului Judeţean Dolj a trimis, la începutul acestei luni, o adresă la Primăria Leu, prin care cerea date cu privire la persoana responsabilă cu activitatea de urbanism şi disciplina în construcţii. În cazul în care primăria nu ar fi avut un astfel de angajat, consiliul judeţean cerea ca primarul, prin dispoziţie, să desemneze un angajat care să urmeze cursuri de scurtă durată de perfecţionare şi instruire, pentru a putea să preia atribuţiile din domeniul autorizării şi disciplinei în construcţii. Secretarul primăriei l-a informat printr-un referat pe primar despre cererea consiliului, iar primarul a dispus ca persoana care trebuie să urmeze aceste cursuri să fie guardul (paznicul) primăriei! Dispoziţia emisă de primar este contrasemnată şi de secretarul Daniel Constantin Cincă, fapt ce-i conferă acesteia greutate, nu glumă! Numai că paznicul primăriei, chiar dacă este un om de toată isprava în comună, nu îndeplinea condiţiile minime de participare la aceste cursuri pentru că bietul om nu începuse şi nici nu avea cum să termine liceul, condiţie obligatorie pentru preluarea atribuţiilor de arhitect-şef. Ordinul 1430 din 2005, la art. 7 aliniatul 4, dă toate detaliile legate de acest post, detalii pe care secretarul primăriei ar fi fost obligat să le ştie sau, dacă nu, să le lectureze!

 

Primarul nu face diferenţa între un arhitect şi un paznic

 

După ce vigilentul viceprimar Iulian Cristescu a auzit că primarul Onea vrea să facă din paznicul primăriei arhitect-şef a tulburat puţin apele, în aşa fel încât primarul Onea iar crede că e torturat de vice. „Am greşit pentru că nu am ştiut care este legea. Paznicul este un om bun şi m-am gândit să-l trimitem la cursuri, dar nu l-am şi angajat. O să anulăm dispoziţia pe care am dat-o şi o să ne gândim la altcineva. Secretarul, care are studii juridice, este tânăr şi nici el nu a ştiut“, a spus primarul de la Leu. Într-un asemenea caz, primarului nu i-ar fi trebuit cunoştinţe profunde juridice, ci doar de bun-simţ, lucru la care-l obligă funcţia pe care o ocupă. Secretarul primăriei, Daniel Cincă, recunoaşte şi el că a greşit când a semnat pe dispoziţia primarului prin care paznicul era cât pe ce să fie arhitect-şef doar cu şcoala profesională, dar motivează că nu a ştiut că acesta nu avea studii medii. „Am greşit şi-mi cer scuze! Sunt tânăr, am mult de lucru şi am răspuns la adresa consiliului judeţean, în care nu se făcea referire la felul studiilor pe care ar trebui să-l aibă persoana care va prelua atribuţiile de arhitect-şef“, a spus secretarul Cincă. Noroc cu vigilentul viceprimar, că, altfel, bietul guard s-ar fi trezit cu arhitectura pe cap şi, cum are mult bun-simţ, n-ar fi îndrăznit nici măcar să o refuze!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU